تفاوت چاپ افست و دیجیتال

امروزه شیوه‌های گوناگون چاپ به یکی از مهم‌ترین کاربردها در صنایع تولیدی و محصولات مختلف تبدیل شده است. همه ما در طول روز با مراجعه به فروشگاه‌های گوناگون شاهد برچسب‌ها و مارک‌های مختلف محصولات، از پوشاک گرفته تا خوراکی‌ها و مواد غذایی هستیم؛ بدون شک یکی از عوامل مهمی که در خرید یک محصول می‌تواند تأثیرگذار باشد، نحوه بسته بندی و رنگ و لعاب محصول است.

تمام برچسب‌ها و مارک‌های متنوعی که در طول روز می‌بینیم و یا حتی بنرهای تبلیغاتی سطح شهر همه و همه به کمک چاپ دیجیتال و یا افست است. امروز در این مقاله از سری مقالات طرح پیچ قصد داریم تا بیشتر شما را با این دو نوع چاپ و تفاوت چاپ افست و دیجیتال (The difference between offset and digital printing) آشنا کنیم.

چاپ چیست؟

چاپ در لغت به معنای نقش، اثر، مُهر و نشان است؛ که به بیانی ساده‌تر می‌توان گفت چاپ یعنی فشردن و اثر گذاشتن سطحی بر سطح دیگر. در واقع می‌توان گفت انتقال هر نوع حرف، نقش و تصویر بر روی یک ماده خاص در تیتراژ بالاتر از یک عدد به طوری که شکل و فرم مطلب انتقال یافته تغییر نکند را چاپ می‌گوییم.

در گذشته چاپ صرفا محدود به کاغذ بود؛ ولی امروزه تقریبا اگر به هر چیزی که در اطراف شماست نگاه کنید، اثری از صنعت چاپ را مشاهده می‌کنید. از مداد و خودکاری که برای نوشتن استفاده می‌کنید تا انواع پلاستیک و کیف‌های گوناگون، وسایل صوتی و تصویری، پاکت‌ها، لباس‌ها، وسایل نقلیه، کتاب و صدها هزار مورد دیگر؛ از همین رو امروزه بیش از پیش به این صنعت پرکاربرد نیاز است.

امروزه با پیشرفت فناوری در صنعت چاپ، تقریبا قابلیت چاپ  بر روی هر متریالی از جمله مواد نایلونی، سلولزی، پارچه‌ای، چرمی، فلزی، شیشه‌ای، شیمیایی با انواع اشکال صاف و محدب و مقعر و ناهموار امکان پذیر است. با دیدن تراکت‌ها، کاتالوگ‌ها، بروشورها، سربرگ‌ها، کارت ویزیت‌ها و غیره به این موضوع دست پیدا می‌کنیم که حتی با پیشرفت تکنولوژی در زمینه صنعت تبلیغات باز هم چاپ نقش مهمی را در این حوزه ایفا می‌کند. در ادامه این مقاله سعی بر آن است تا شما را بیشتر با تفاوت چاپ افست و دیجیتال آشنا کنیم که در ابتدا لازم است تا اطلاعاتی کلی در مورد چاپ داشته باشید. همچنان با ما در مجله آنلاین طراحی گرافیک طرح پیچ همراه باشید.

با انواع چاپ بیشتر آشنا شوید

از چاپ و عملیات مرتبط با آن علاوه بر این‌که به عنوان یک صنعت یاد می‌شود، تحت عنوان نوعی هنر نیز تلقی می‌شود. به طور کلی می‌توان صنعت چاپ را به سه دسته تقسیم بندی کرد که عبارت است از: چاپ مستقیم، چاپ غیرمستقیم و چاپ غیر تماسی؛ که در ادامه هر یک را به صورت جداگانه شرح خواهیم داد.

چاپ مستقیم

در این روش سطحی قرار است عملیات چاپ روی آن صورت گیرد به طور مستقیم با فرم چاپ در تماس است یعنی هیچ واسطه‌ای مانند هد و یا فیلم در بین آن وجود ندارد و عمل چاپ از ریبون به سطح به صورت مستقیم انجام می‌شود رنگ و جوهر موجود در ریبون به طور مستقیم روی سطح حک و یا انتقال پیدا می‌کند؛ این روش بسیار راحت است و از کیفیت چاپ بالایی برخوردار است.

چاپ غیر مستقیم

در این روش از چاپ سطح چاپ شونده به طور غیرمستقیم با فرم چاپ در تماس است. برای این منظور در ابتدا نقش اولیه به یک لایه بی‌رنگ منتقل شده و در آخر از آن لایه روی سطح نهایی مثلا کارت پی وی سی منتقل می‌شود. در این نوع چاپ انتقال جوهر از طریق هد دستگاه و یا فیلم انجام می‌شود. این روش از چاپ دارای ویژگی‌های گوناگونی از جمله پایداری بیشتر، پیوستگی در چاپ و طول عمر بالای چاپگر غیرمستقیم است.

چاپ غیر تماسی

در این روش از چاپ از روش‌های متنوعی برای انتقال مرکب به روی کاغذ استفاده می‌شود که عبارت است از: الکتروگرافی، اینوگرافی، چاپ مغناطیسی و جوهر افشان؛ که روش جوهر افشان یکی از متداول‌ترین روش‌های چاپ غیر تماسی است و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع از چاپ معمولا روی کاغذ انجام می‌شود.

تفاوت چاپ افست و دیجیتال در چیست؟

اگر قصد خرید بروشور، تراکت، کارت‌های ویزیت، پوستر و بنر و یا مواردی از این قبیل دارید، لازم است تا بدانید که طراحی مناسب، رنگ و چاپ باکیفیت از نکات بسیار مهمی هستند که باید به آن‌ها توجه لازم را داشته باشید. در این بین حتی اگر تمامی این موارد را هم با دقت بررسی کنید یک تصمیم مهم دیگر باقی می‌ماند و آن هم انتخاب بین روش‌های چاپ یعنی چاپ دیجیتال و چاپ افست برای محصول مورد نظرتان است. چاپ دیجیتال و چاپ افست هرکدام دارای فرآیند و مراحل مخصوص به خود، مزایا و معایبی هستند؛ از همین رو در این مقاله به بررسی تفاوت چاپ افست و دیجیتال و جزئیات مربوط به هر کدام خواهیم پرداخت.

چاپ افست

رایج‌ترین روش برای چاپ چیزهایی که دارای تیراژ بالا هستند، چاپ افست است. افست در لغت به معنی غیر تماسی بودن است به این معنی که در تماس مستقیم با پلیت چاپی که به اصطلاح به آن زینک گفته می‌شود، نیست. یک تفاوت چاپ افست و دیجیتال در همین تماسی و غیر تماسی بودن آن‌ها است. یکی از بهترین مثال‌ها برای این نوع از چاپ، چاپ روزنامه‌ها روی رول‌های بزرگ است.

روند و فرآیند چاپ افست به این صورت است که ابتدا در بخش لیتوگرافی و براساس طرح اولیه‌ای که برای چاپ در نظر گرفته شده است، صفحاتی از جنس آلومینیوم و در قالب زینک ساخته می‌شود. با توجه به این‌که در این نوع روش از چاپ از سیستم رنگی CMYK استفاده می‌شود، معمولا برای طرح‌ها چهار زینک جداگانه برای هر یک از رنگ‌ها ساخته می‌شود.

همچنین در بعضی از موارد، یک زینک دیگر برای یک ترکیب رنگی خاص به صورت دستی نیز درست می‌شود. پس از تهیه هر یک از این زینک‌ها باید آن‌ها را به صورت جداگانه و در قسمت برج‌های رنگی دستگاه چاپ قرار داد؛ در این حالت هر زینک از یکی از چهار رنگ CMYK برای چاپ استفاده می‌کند. با توجه به درصد رنگ‌های اولیه، هنگام عبور کاغذ از رول‌های آغشته به رنگ مربوط به هر قسمت، طرح مورد نظر روی کاغذ چاپ می‌شود و در آخرین قسمت و مرحله طرح نهایی پدیدار می‌شود.

انواع دستگاه‌های چاپ افست

با توجه به رشد صنعت چاپ و فاصله گرفتن محل تأمین نیازهای مربوط به چاپ، دستگاه‌های مختلفی برای هر کدام از این نیازها ساخته شده است. در نوع و محل استفاده از دستگاه‌های مختلف در صنعت چاپ تفاوت‌هایی وجود دارد و باید به این موضوع نیز اشاره کرد که این دستگاه‌ها در بسیاری از موارد با هم همپوشانی دارند و اکثر زمان‌ها دستگاه‌های مختلف چاپ توان انجام چندین کار مختلف را دارند که با توجه به نیازهای مختلف، نوع روش چاپ تعیین می‌شود. برای چاپ افست دستگاه‌های مختلفی وجود دارد که به طور مختصر به توضیح هرکدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

چاپ افست GTO

ماشین‌های چاپ که تک ورقی هستند با نام GTO شناخته می‌شوند؛ این اختصار به معنای جبران هزینه‌های بزرگ است. این دستگاه اندازه‌های دیگری نیز چاپ می‌کند که می‌توان به اندازه 35*25 اشاره کرد که به این اندازه نیم ورقی گفته می‌شود. چاپ با این دستگاه کم‌هزینه‌ترین و بهترین روش برای چاپ برای تیراژ پایین‌تر از 5000 عدد است.

دستگاه چاپ دو ورقی

این اندازه از دستگاه به مراتب از سایر دستگاه‌های موجود در بازار ایران بیشتر است چراکه تقاضای چاپ در این اندازه نسبت به سایر اندازه‌ها بیشتر است. هزینه مناسب، سرعت و کیفیت چاپ این دستگاه از مواردی است که این دستگاه را برای چاپ محبوب‌تر کرده است. کاغذهایی با اندازه 60*45 سانتی‌متر که یک ونیم ورقی گفته می‌شوند نیز با این دستگاه چاپ می‌شود.

دستگاه چاپ افست رول و شیت فد

چاپ رول در سرعت بالا می‌تواند تا 60 هزار نسخه در ساعت خروجی چاپی از فرم مربوط به خود داشته باشد درحالی‌که در چاپ شیت این سرعت معمولا امکان چاپ بیش از 12 هزار نسخه را ندارد. البته این را هم باید در نظر گرفت که قطعا کیفیت چاپ در دستگاه شیت به مراتب بالاتر از چاپ رول هست و به همان نسبت مقدار کاغذی که برای تنظیم رنگ استفاده می‌شود و معمولا دور ریخته می‌شود در چاپ شیت بسیار کمتر از چاپ رول است.

چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال معمولا برای تیراژهای پایین که توسط چاپگرهای لیزری، لارج و جوهر افشان انجام می‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش چاپ کمی هزینه بیشتری نسبت به روش چاپ افست دارد که این می‌تواند مهم‌ترین تفاوت چاپ افست و دیجیتال باشد؛ ولی این قیمت بالاتر معمولا با صرفه‌جویی در هزینه‌های دیگر مانند پلیت‌ها، جبران می‌شود. چاپ دیجیتال امکان چاپ در تیراژ کم با سرعت بسیار بالا را فراهم کرده است و امکان تغییر طرح و محتویات آن در هر برگ چاپی را در اختیار می‌گذارد. دستگاه چاپ دیجیتال دستگاهی است که به کامپیوتر متصل می‌شود و اطلاعات را از آن دریافت می‌کند، مانند پرینترها.

مهم‌ترین تفاوت چاپ افست و دیجیتال

  • چاپ دیجیتال به دلیل نداشتن مراحل پیش از چاپ یا همان لیتوگرافی، فرایند کوتاه‌تری دارد.
  • در چاپ دیجیتال هزینه چاپ به تعداد نسخه‌های چاپی ارتباطی ندارد و برای هر برگ چاپی هزینه آن ثابت است.
  • می‌توان تفاوت چاپ افست و دیجیتال را در میزان باطله‌های تولید شده نیز در نظر گرفت؛ به این صورت که در چاپ دیجیتالی باطله‌های تولید شده بسیار کمتر از چاپ افست است.
  • در چاپ دیجیتال به دلیل اینکه از پلیت استفاده نمی‌شود، می‌توانید در هر دور چاپ فایل متفاوتی را چاپ کنید.

در صورتی که دوست دارید دوره‌‌های رایگان طراحی گرافیک شرکت طرح پیچ را ببینید روی لینک قبلی کلیک کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

Table of Contents

تعرفه انجمن طراحان گرافیک 1403
تعرفه انجمن طراحان گرافیک 1403
مارس 9, 2024

تعرفه طراحی گرافیک برای طراحان گرافیک را سالیانه انجمن طراحان گرافیک ارائه می‌دهد. همانطور که

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *